De ‘late breaking abstracts’-sessie van het ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis) ging onder meer over de humorale immuniteit na toediening van het covid-19-vaccin bij patiënten met multiple sclerose, voorspellers van een hoog risico op evolutie bij kinderen met MS en beeldvormingsonderzoek bij cognitieve stoornissen.
Een Duitse studie onderzocht het verband tussen het verbruik van zuivelproducten en de prevalentie van IgG-antistoffen bij patiënten met multiple sclerose (MS).
De Nobelprijs voor de Geneeskunde is toegekend aan de Amerikanen Victor Ambros en Gary Ruvkun voor hun ontdekking van microRNA, een nieuwe klasse van piepkleine RNA-moleculen die een cruciale rol spelen bij het reguleren van genactiviteit.
Aisling D’Hooghe is de gepassioneerde en nieuwsgierige keeper van de Red Panthers, onze nationale hockeyploeg voor vrouwen. Naast haar dagelijkse hockeytrainingen gaat deze schepen van Waterloo met evenveel veerkracht en vechtlust de strijd aan tegen multiple sclerose. De kampioene zit in de laatste rechte lijn naar de Olympische Spelen en bereidt zich ook voor op de gemeenteraadsverkiezingen.
De Wereldfederatie voor Multiple Sclerose (MSIF) en de Belgische MS-liga willen de aandacht vestigen op een vroegtijdige diagnose van de ziekte. Daardoor kan de levenskwaliteit van de patiënten opmerkelijk verbeteren, klinkt het naar aanleiding van de Wereld MS-Dag op 30 mei.
UAntwerpen en Opera Ballet Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor een gala-avond op 2 mei ten voordele van beloftevol nieuw MS-onderzoek. Nieuwe celtherapie kan immers een boost betekenen in de strijd tegen MS.
Helpt het diabetesmedicijn metformine om de achteruitgang af te remmen bij patiënten met progressieve MS? Dat onderzoekt een ambitieus onderzoeksproject gecoördineerd door het UZA de komende twee jaar in een studie met 120 patiënten. MACSiMiSE-BRAIN is de eerste klinische studie op het Europese vasteland die het effect van metformine bij MS-patiënten onderzoekt.
Deze Nederlandse studie heeft de correlatie onderzocht tussen de voeding tijdens de kinderjaren en het optreden van MS, de leeftijd waarop de MS is verschenen, en de wijze van presentatie, evenals de correlatie tussen de voeding op de leeftijd van 50 jaar en de handicap en de MRI-volumes bij mensen met MS. Resultaten van een retrospectief cohortonderzoek.
Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Universiteit Hasselt brengt de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen het boek ‘Innoveren / Inspireren / Excelleren’ uit. “Een terugblik op onze eigen voorbije 50 jaar en hoe we het biomedisch onderwijs en onderzoek in Limburg mee vormgaven. Tegelijk de kans om vooruit te kijken naar de vele uitdagingen die in de gezondheidszorg op ons afkomen”, zeggen auteurs prof. dr. Veerle Somers en prof. dr. Piet Stinissen.
De Duitse federale administratieve rechtbank (Bundesverwaltungsgericht) sprak zich vandaag uit over een gewichtige kwestie: de distributie van zelfdodingsmedicijnen.
Leuvense en Brusselse onderzoekers zijn erin geslaagd darmbacteriën te identificeren die mogelijk het verloop van de zenuwziekte multiple sclerose (MS) kunnen voorspellen. Dat heeft het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) bekendgemaakt. De resultaten werden gepubliceerd in Gut Microbes.
Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen (UA) ontdekten een nieuwe behandelingsstrategie voor MS-patiënten ontdekt. Een "innovatieve antiroestbehandeling" zou schade aan de zenuwcellen voorkomen. Dat meldt het internationale team rond professor Tom Vanden Berghe, dat steunt op het werk van professor Koen Augustyns (UA, farmaceutische wetenschappen). De antiroestbehandeling van Augustyns blijkt heel efficiënt de schade aan zenuwcellen te voorkomen in een experimenteel model voor progressieve MS.
Op vrijdag 1 september 2023 start de jaarlijkse MS-campagne. Deze campagne, waarbij vrijwilligers en personen met MS over heel Vlaanderen chocolade en koekjes verkopen ten voordele van MS-Liga Vlaanderen vzw, loopt tot eind december 2023. Het thema is deze keer ‘Actief met MS’. Zangeres Olivia, die een mama heeft met MS, zet dit jaar mee haar schouders onder de campagne.
De huidige diagnostische criteria laten een snellere diagnose van multiple sclerose (MS) toe. Ondanks de toename van medicamenteuze mogelijkheden om opflakkeringen te voorkomen, lukt het vaak niet om de progressie bij MS te stoppen.
Volgens een nieuwe studie presteert ChatGPT beter dan artsen in de kwaliteit en empathie van antwoorden op vragen van patiënten. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.
Het voorstel spitst zich toe op multiple sclerose maar wordt ook opengetrokken naar ernstige degeneratieve aandoeningen. Zowel voor een vroegtijdige diagnose als een passende multidisciplinaire behandeling (met multidisciplinair consult en specifieke nomenclatuur) vraagt de Kamer aandacht vanwege de federale regering.
MS-Liga Vlaanderen gaat investeren in een wetenschappelijke studie naar de multidisciplinaire raadplegingen in de MS-zorg. De patiëntenorganisatie wil de meerwaarde van de methodiek aantonen om de erkenning en de structurele financiering van multidisciplinaire raadplegingen voor personen met multiple sclerose in de zorg te realiseren.
AZ Alma pakte uit met een Belgische primeur die mantelzorgers in de huid van de MS-patiënt doet kruipen, en wel met speciale handschoenen uit Groot-Brittannië en de steun van Roche.
Op donderdag 1 september 2022 gaat de jaarlijkse MS-campagne weer van start. Deze campagne, waarbij vrijwilligers over heel Vlaanderen chocolade en koekjes verkopen ten voordele van MS-Liga Vlaanderen vzw, loopt tot eind december 2022. Het thema is deze keer ‘40 jaar MS-Liga Vlaanderen’.
Multiple sclerose (MS) wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Amerikaanse onderzoekers, die voor het eerst een boosdoener voor de auto-immuunziekte hebben ontdekt. De ontdekking doet de hoop groeien op de mogelijke ontwikkeling van een behandeling waardoor de ziekte, waar wereldwijd naar schatting 2,8 miljoen mensen aan lijden, zou kunnen worden genezen.
Wat is de impact van de behandelingen op de doeltreffendheid van het vaccin, al dan niet tijd laten tussen de toediening van het vaccin en van de behandeling, bezorgdheid van de patiënten… Vaccinatie bij patiënten met multiple sclerose roept heel wat vragen op. Dokter Frederik Debruyne (GZA Ziekenhuizen, Antwerpen) geeft ons mee welke kernboodschappen we moeten onthouden.
Tot 65% van de MS-patiënten vertoont cognitieve stoornissen, die worden toegeschreven aan veranderingen van het GABA-erge systeem.
De geannualiseerde relapsfrequentie en de MRI-activiteit zijn hoger bij kinderen dan bij volwassenen met MS. Progressie naar een irreversibele invaliditeit verloopt echter trager bij kinderen, ook al is de MS opgetreden op een jongere leeftijd.
Vaccinatie tegen het sars-CoV-2 wordt unaniem aanbevolen bij patiënten met multiple sclerose (MS), ook al beperken bepaalde ziektemodificerende geneesmiddelen (disease-modifying therapy, DMT) de immuunrespons. Er is echter maar zeer weinig bekend over de werkzaamheid en de veiligheid van de bestaande vaccins bij die patiënten.
De risicofactoren bij multiple sclerose kunnen voor en na het begin van de ziekte verschillen.
Bij multiple sclerose (MS) worden PRO's (Patient-Reported Outcomes) momenteel in therapeutische studies als secundaire of zelfs primaire beoordelingscriteria ingezet. Ze worden steeds vaker gebruikt en spelen een rol in het onderzoek naar en de medische praktijk bij MS.
Door de patiënt gerapporteerde resultaten (Patient-Reported Outcomes, PRO's) werden recent gedefinieerd als door de patiënt zelf gerapporteerde metingen van zijn of haar gezondheidstoestand zonder interventie van of interpretatie door de arts of een andere persoon. We kunnen dus spreken van de geboorte van een nieuwe wetenschap, de 'wetenschap van de bijdragen van de patiënt'.
In dit artikel bespreken de auteurs de implicaties van covid-19 bij patiënten met multiple sclerose (MS). Ze bekijken met name de epidemiologie van een sars-CoV-2-infectie bij MS-patiënten en de heterogene respons op het vaccin naargelang van de behandeling.
Er rijzen vragen over vaccinatie van patiënten met multiple sclerose. Zowel artsen als patiënten maken er zich zorgen over, en des te meer tijdens een pandemie. Twee studies die op het ACTRIMS-forum zijn gepresenteerd, hebben geruststellende resultaten opgeleverd en bieden meer mogelijkheden om te vaccineren.
De term digitale gezondheidszorg, ook wel telegeneeskunde of e-health genoemd, slaat in essentie op de uitwisseling van medische informatie met behulp van elektronische communicatie.
Wit licht kan vermoeidheid verminderen bij diverse ziektes, maar tot op heden werd dit nog nooit bestudeerd voor multiple sclerose. Om na te gaan of lichttherapie thuis haalbaar is, goed verdragen wordt en nuttig is voor met multiple sclerose geassocieerde vermoeidheid voerden onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in Boston een gerandomiseerde en gecontroleerde fase II-studie uit.
We hadden een gesprek met professor Valérie Delvaux, hoofd van het MS Center van de CHR de la Citadelle in Luik, naar aanleiding van een door Merck georganiseerde online conferentie over de behandeling van patiënten met multiple sclerose (MS) dankzij de SIRT waar MAVENCLAD® (cladribinetabletten) deel van uit maakt.
Heb je weleens afgevraagd waarom eenzelfde behandeling of interventie ingesteld door verschillende artsen leidt tot evenveel verschillende uitkomsten, ongeacht welke uitkomstparameter in beschouwing wordt genomen? Het is daarenboven fascinerend om vast te stellen dat het effect van een specifieke behandeling niet alleen afhankelijk is van arts-factoren maar ook van patiënt-factoren.
De voornaamste klinische eigenschappen en die van de beeldvorming die leiden tot een therapeutische keuze bij multiple sclerose (MS) zijn niet zo duidelijk in de pediatrie als bij de volwassene. Wetende dat het risico op een terugval 2-3 maal hoger is op 6 jaar bij kinderen met een risico van 40% na 1 jaar, 60% na 2 jaar en 66% na 3 jaar, maar dat de tijd om een handicap te ontwikkelen langer is dan bij volwassenen en zich gemiddeld een decennium eerder voordoet dan bij volwassenen, wenste een Italiaans team de vroege klinische en MRI-voorspellers van de evolutie van deze patiënten te evalueren
Vidofludimus, een molecule die dicht bij teriflunomide staat en waarmee het hetzelfde enzymatische doelwit deelt, namelijk DHODH (dihydroorotaatdehydrogenase), werd getest op 210 volwassen patiënten met relapsing-remitting multiple sclerose en voldeed aan het primaire beoordelingscriterium, namelijk cumulatieve actieve laesies op de MRI (-70 % - p = 0,0002 - bij 320 mg en -62 % - p < 0,0001 - bij 45 mg).
Het opstarten of wijzigen van de behandeling van multiple sclerose (MS) wordt gestuurd door de tekenen van ziekteactiviteit, vaak in de vorm van een terugval of progressie van de handicap. In deze context is het bekend dat immunomodulerende behandelingen de ziekteactiviteit verminderen, maar de tijd die nodig is om een duidelijk of maximaal effect te bereiken is niet duidelijk vastgesteld.
Sinds de jaren 2000 hebben talrijke studies unaniem aangetoond dat een ziektemodificerende behandeling voor relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS), waarmee op het ogenblik van de diagnose van de ziekte wordt begonnen, op middellange of lange termijn leidt tot een vermindering van de invaliditeit, in vergelijking met een behandeling in een later stadium. Meer in het bijzonder vermindert een disease-modifying behandeling die ten laatste in de eerste 5 jaar wordt gestart het risico van progressie naar een secundair progressieve vorm (SPMS) aanzienlijk.
Sinds het verschijnen van nieuwe doeltreffende behandelingen voor multiple sclerose en in het bijzonder voor de ontstekingsactiviteit ervan, is een nieuwe therapeutische doelstelling gedefinieerd, NEDA (No Evidence of Disease Activity): het gaat om de afwezigheid van aanvallen, de progressie van de handicap en actieve letsels op de MRI. De publicatie van Rotstein et al. was gebaseerd op een prospectieve studie van 219 patiënten van het Comprehensive Longitudinal Investigation of Multiple Sclerosis at Brigham and Women's Hospital (CLIMB).
30 mei 2021: Voor het derde opeenvolgende jaar staat de Werelddag voor Multiple Sclerose (MS) in het teken van de verbondenheid. Aan iedereen die met deze vreemde metgezel door het leven moet, willen we de volgende boodschap brengen: meer dan ooit staan we aan jullie zijde. Wie had kunnen denken dat we voor de editie 2021 van de Werelddag voor Multiple Sclerose nog steeds in de greep van covid-19 zouden zijn? We laten ons echter niet kisten en lanceren met bonzend hart en groot enthousiasme onze nieuwe campagne: ‘MS: Ik geloof je’.
Na het presenteren van de gegevens van een nationale studie over multiple sclerose-patiënten met een vermoedelijke of bevestigde covid-19-besmetting sinds maart 2020, verzamelde een team gecoördineerd door Maria Pia Sormani (Univ. Genua) ook vanaf juni - toen werd gestart met het regelmatig uitvoeren van serologische tests - gegevens van asymptomatische patiënten om het effect van ziektemodificerende behandelingen op de ernst van covid-19 te beschrijven, gedefinieerd volgens 3 niveaus: 0 = asymptomatische of milde ziekte zonder longontsteking of noodzaak tot ziekenhuisopname (n = 1.383), 1 = radiologisch vastgestelde longontsteking of ziekenhuisopname (n = 184), 2 = verblijf op de dienst intensieve zorg (ICU) of overlijden (n = 36)
Multiple sclerose ontwikkelt zich door de geleidelijke vernietiging van myeline, de stof die bepaalde delen van het zenuwstelsel bekleedt. Onderzoekers van de Universiteit van Californië zochten een manier om de myeline bij multiple sclerose te reconstrueren.
Sinds de covid-19-pandemie wordt telegeneeskunde steeds meer gebruikt. Bij de follow-up van neurologische aandoeningen kunnen we dan spreken van teleneurologie.
Volgens nieuwe gegevens die op het ACTRIMS 2021-forum werden gepresenteerd, blijft de antistoftiter bij patiënten met een relapsing remitting multiple sclerose die worden behandeld met cladribine en die de klassieke vaccins hebben gekregen, waaronder het griepvaccin, op peil of stijgt de spiegel zelfs nog, ongeacht het aantal lymfocyten en de timing van vaccinatie.
De auteurs van een Oostenrijkse studie hebben de sterfte en risicofactoren voor overlijden aan covid-19 geëvalueerd bij patiënten met multiple sclerose.
Ana Etxeberria Izal is neurologe, gespecialiseerd in multiple sclerose, aan de Europa Ziekenhuizen in Brussel. Naar aanleiding van de wetenschappelijke vergadering die is gehouden door Merck, hebben we haar gevraagd wat we hiervan moeten onthouden en wat haar eigen ervaring is met de behandeling van patiënten met multiple sclerose (MS).
Dr. Nele Glibert is neuroloog en multiple sclerose-expert in het az groeninge. Ze deelt haar indrukken met ons naar aanleiding van het virtuele symposium dat Merck organiseerde over de behandeling met SIRT van personen met multiple sclerose, maar ook haar persoonlijke ervaring met MAVENCLAD® (cladribine) en haar praktijk in deze covid-19-tijden.
Multiple sclerose (MS) treft in haar remittente-recurrente vorm vooral jonge vrouwen in een verhouding van 3:1. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de medische literatuur steeds meer aandacht besteedt aan de relatie tussen MS en zwangerschap, vooral sinds er nieuwe behandelingen op de markt zijn.
De fase III-studies (1-3) hebben de waarde van cladribinetabletten bewezen. Cladribine werkt snel, wordt goed verdragen en blijft doeltreffend op lange termijn. Meerdere studies die op het laatste congres van de ACTRIMS/ECTRIMS zijn gepresenteerd, hebben dat bevestigd.
Volgens professor Miguel D’haeseleer (neurologie, UZ Brussel-Vrije Universiteit Brussel, Nationaal MS Centrum Melsbroek) zorgt Mavenclad® voor een conceptuele verandering bij de behandeling van patiënten. Op een conferentie in maart, waarop professor Celius een laatste analyse heeft gepresenteerd van een grote groep patiënten die werd behandeld met Mavenclad®, is die opinie nog versterkt.
Niemand zal betwisten dat we de afgelopen jaren getuige zijn geweest van een ware therapeutische revolutie in het domein van de multiple sclerose. De ziekte die we in 1990 nog een bijna onbehandelbare ziekte konden noemen, wordt vandaag steeds vroeger gediagnosticeerd, behandeld en meestal ook gestabiliseerd. Over de mechanismen geraakt steeds meer bekend. Een overzicht van de markante gebeurtenissen in deze evolutie tot op vandaag!
Multiple sclerose (MS) is een heterogene, inflammatoire aandoening van het centraal zenuwstelsel. Verschillen in het darmmicrobioom zijn beschreven tussen mensen met MS en gezonde vrijwilligers (HC), maar de resultaten zijn uiteenlopend. Begin dit jaar publiceerden wij onze onderzoeksresultaten met betrekking tot alfa en bèta-diversiteit, enterotypering en de aanwezigheid van bacteriële taxa in een MS-cohort en HC, inclusief 5 MS-subgroepen om de klinische heterogeniteit in beeld te brengen.
Hoe is het gesteld met de neurologie in deze coronatijden? Dat vraagt dr. Erwig Van Buggenhout zich af. Dr. Van Buggenhout is voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging der artsen-specialisten in de Neurologie. in Good ViBeS, de samenwerkingsrubriek van De Specialist en het VBS, laat hij zijn licht schijnen over de discipline.
We spraken met dr. Brigitte Capron van de dienst neurologie van het CHU van Charleroi (Marie Curie), specialist in multiple sclerose (MS), over de evolutie inzake multiple sclerose de laatste 25 jaar en haar toekomstvisie op bepaalde aspecten van de behandeling van MS.
Met MOG-antistoffen samenhangende aandoeningen zijn een aparte, recent erkende entiteit van ontstekingsziekten van het centrale zenuwstelsel. Het klinische fenotype is zeer breed: uitgebreide neuritis optica, uitgebreide myelitis, acute gedissemineerde encefalomyelitis bij kinderen en volwassenen, aantasting van de hersenstam, niet longitudinaal uitgebreide myelitis, encefalitis en soms geïsoleerde meningitis.
Een tijdje geleden bespraken we met professor Patrick Vermersch (universitair ziekenhuis van Rijsel, Frankrijk) de lessen die we konden trekken uit studies met cladribinetabletten en de follow-up van deze patiënten op lange termijn. Prof. Vermersch is een onbetwiste specialist op het vlak van multiple sclerose en onderzoeker in een groot aantal klinische studies, waaronder studies met cladribinetabletten (Mavenclad®). Op 4 maart was prof. Elisabeth Gulowsen Celius in ons land om te praten over haar uitgebreide ervaring met Mavenclad® tijdens het symposium ‘How today’s MS treatment decisions impact tomorrow?’.
In maart vonden twee vergaderingen plaats met enkele experts in multiple sclerose, onder wie prof. E. Gulowsen Celius (Universitair centrum van Oslo, Noorwegen). We vroegen dr. Mathieu Vokaer, directeur van de Kliniek voor Multiple Sclerose aan het CHIREC (Brussel), wat hij heeft onthouden van de verschillende gegevens die tijdens die avondvergaderingen werden gepresenteerd.
Internationale onderzoekers zullen tests met malariageneesmiddel hydroxychloroquine stopzetten bij zwaar zieke COVID-19-patiënten. Het medicijn heeft de mortaliteit bij zwaar zieke patiënten niet verminderd, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van testresultaten.
Multiple sclerose is een complexe ziekte van het centraal zenuwstelsel die wordt gekenmerkt door chronische processen van ontsteking en neurodegeneratie. Een versnelde afname van hersenvolume, ook wel atrofie genoemd, is recent een populaire merker van neurodegeneratie geworden.
De World Multiple Sclerose Day (MS), die plaatsvond op 30 mei, stond meer dan ooit in het teken van “connectie”. In het licht van de alomtegenwoordigheid van covid-19 kreeg dit thema een heel speciale betekenis en werd de 2020-editie van de Wereld Multiple Sclerose Dag nog belangrijker.
Tijdens twee opeenvolgende bijeenkomsten hebben verschillende sprekers de avond opgeluisterd met hun ervaringen, ondersteund door verschillende gegevens uit de literatuur. We spraken met Vincent van Pesch (neurologie, universitair ziekenhuis Saint-Luc, UCL, Brussel) en vroegen hem naar zijn opmerkingen over de avond en zijn eigen ervaring.
MS-patiënten met motorische en cognitieve beperkingen zijn tijdens hun revalidatie minder snel vermoeid, geconcentreerder en gemotiveerder wanneer ze bewegen op het ritme van muziek. Bij intensievere revalidatie blijkt het bewegen op metronomen het best te werken, zo blijkt uit onderzoek aan UHasselt en UGent.
Gedurende twee opeenvolgende avonden deelde professor E. Gulowsen Celius (Universitair ziekenhuis Oslo, Noorwegen) haar ervaringen met de behandeling van patiënten op basis van hun profiel en risicofactoren. We vroegen Dr. Melissa Cambron (AZ Sint-Jan, Brugge) wat haar indrukken waren, en wat voor haar de cruciale punten zijn in de dagelijkse praktijk.
Patrick Vermersch, hoogleraar neurologie aan de faculteit geneeskunde in Rijsel en hoofd van de dienst voor ontstekingsziekten aan het CHU van Rijsel, heeft tijdens een recent bezoek aan België uitleg gegeven over zijn ervaring van meer dan 10 jaar met Mavenclad®. Hierbij heeft hij een antwoord gegeven op de belangrijkste vragen die neurologen zich stellen over deze nieuwe behandelingsstrategie bij MS.
We hebben een gesprek gehad met dr. Brigitte Capron (GHC Charleroi — Marie Curie) over haar ervaring met interferonen tijdens de zwangerschap. Onlangs zijn de bijsluiters van die geneesmiddelen gewijzigd voor wat de behandeling van zwangere vrouwen met multiple sclerose (MS) betreft.
Zelfmoord is een groot probleem in onze samenleving en komt voor in alle leeftijdsgroepen. Bepaalde problemen lijken mensen echter te stimuleren om over te gaan tot de daad. Onderzoekers in Kopenhagen hebben de Deense cijfers onderzocht bij patiënten met neurologische stoornissen.
Patrick Vermersch, hoogleraar neurologie aan de faculteit geneeskunde in Rijsel en hoofd van de dienst voor ontstekingsziekten aan het CHU van Rijsel: “De indicaties voor Mavenclad® zijn vrij breed: zowel voor patiënten bij wie een eerstelijnstherapie heeft gefaald, als voor patiënten met een zeer actieve ziekte die nog nooit werden behandeld.”
Patrick Vermersch, hoogleraar neurologie aan de faculteit geneeskunde in Rijsel en hoofd van de dienst voor ontstekingsziekten aan het CHU van Rijsel: “Een behandeling met Mavenclad® is zeer eenvoudig, gebruiksvriendelijk, vergt geen gecompliceerde initiatie en de follow-up is niet complex en niet zwaar.”
Patrick Vermersch, hoogleraar neurologie aan de faculteit geneeskunde in Rijsel en hoofd van de dienst voor ontstekingsziekten aan het CHU van Rijsel: “Ik leg mijn patiënten uit dat een behandeling die het immuunsysteem reconstitueert, een innovatie is bij de behandeling van MS.”
We stellen u graag het interview met Dr. Bénédicte Quivron (Centre Hospitalier de Jolimont, La Louvière) voor, opgetekend tijdens het 71e jaarlijkse congres van de American Academy of Neurology (AAN 2019) op 4-10 mei in Philadelphia.
Onderzoekster dr. Bieke Broux van de Universiteit van Hasselt ontvangt de Global MS Research Booster Award, een internationale beurs van 180.000 euro waarmee de Nederlandse Stichtingen MoveS, Stichting MS Research en de MS International Federation (MSIF) belangrijk onderzoek naar de oorzaak van multiple sclerose (MS) ondersteunen.
Cladribinetabletten (Mavenclad®) zijn een nieuw geneesmiddel dat in 2018 in België geïntroduceerd werd voor de behandeling van actieve remitting multiple sclerose (RMS). Prof. Veronica Popescu (MS Centrum Overpelt & Universiteit Hasselt) geeft hier toelichting bij de plaats van dit middel tussen de al bestaande therapieën en bij haar eerste ervaringen met MAVENCLAD®. Ze illustreert dit ook met een casus.
Wij stellen u graag het interview met Prof. Luisa Klotz voor, opgetekend door Dr. Jean-Claude Lemaire op het 35e congres van het European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS 2019) in Stockholm, Zweden van 11 tot 13 september 2019.
In de nieuwe wetenschappelijke bijsluiter van Rebif® zijn zwangerschap en borstvoeding geen contra-indicaties meer voor de behandeling van multiple sclerose met Rebif®. We zaten samen met prof. Bénédicte Dubois (Neurologie, UZ KU Leuven) om haar mening te horen over dit onderwerp.
We stellen u graag het interview met Dr. Souhila Tadjer (Hôpital Saint Pierre, Brussel) voor, opgetekend tijdens het 71e jaarlijkse congres van de American Academy of Neurology (AAN 2019) op 4-10 mei in Philadelphia.
BIOMED zoekt samen met Revalidatie & MS Centrum Pelt naar therapievoorspellers voor multiple sclerose in het Europese onderzoeksproject 3TR, dat met een totale investering van 80 miljoen euro gepaard gaat.
Het is al lang geweten dat lichaamsbeweging een heilzame invloed heeft op meerdere aandoeningen (longen, hart, kanker, reuma enz.). Recent werd ontdekt dat het ook relevant is bij neurologische aandoeningen. Inmiddels werd het gegeven goed gedocumenteerd voor de ziekte van Alzheimer, van Parkinson (preventief en therapeutisch effect) en bij multiple sclerose (therapeutisch effect).
Vrouwen met Relapsing Multipele Sclerose (RMS) kunnen sommige behandelingen voortzetten gedurende de zwangerschap en borstvoeding.
We stellen u graag het interview met Dr. Roeland Crols (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, Middelheim) voor, opgetekend tijdens het 71e jaarlijkse congres van de American Academy of Neurology (AAN 2019) op 4-10 mei in Philadelphia.
Interviews met Prof. Dr. Mario Habek (Afdeling Neurologie, Universitair Ziekenhuis Zagreb, Kroatië), Prof. Dr. Luisa Klotz (Afdeling Neurologie, Universitair Ziekenhuis Münster, Duitsland) en Prof. Dr. Guy Nagels (UZ Brussel - VUB/NMSC, België).
Seksuele stoornissen hebben een grote impact op de levenskwaliteit van de patiënten. Bij MS zijn ze niet alleen te wijten aan letsels van het centrale zenuwstelsel (CZS), maar ook aan secundaire of tertiaire parameters.
Linksdecompensatie, een fenomeen dat vrij zeldzaam is bij multiple sclerose, komt vooral voor bij patiënten die worden behandeld met mitoxantron. Takotsubocardiomyopathie kan echter optreden bij een MS-aanval en als er geen andere verklaring is, moet er worden gezocht naar een demyeliniserend ontstekingsletsel in de bulbaire zone.
We stellen u graag het interview met Prof. Valérie Delvaux (CHR de la Citadelle, Luik) voor, opgetekend tijdens het 71e jaarlijkse congres van de American Academy of Neurology (AAN 2019) op 4-10 mei in Philadelphia.
Onderzoekers van UHasselt en Universiteit Maastricht zijn er in experimentele proefdiermodellen voor Multiple Sclerose voor het eerst in geslaagd om de aanmaak van de stof myeline, die door de ziekte wordt afgebroken, terug te stimuleren.
Op de 71e jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology (AAN, 4-10 mei 2019, Philadelphia), ontmoetten we prof. Eva Kubala Havrdová (afdeling neurologie, eerste medische faculteit, Charles University, Praag), die haar persoonlijke ervaring met Mavenclad® en de nieuwe bevindingen van dit congres deelde.
Sinds kort is cladribine (Mavenclad®) beschikbaar voor de behandeling van relapsing-remitting multiple sclerose. Dr. Erwin Van Ingelghem (neuroloog, Oostende) geeft toelichting bij zijn ervaring met dit krachtig medicijn.
Interviews met Dr. Roeland Crols (ZNA Middelheim), Dr. Bénédicte Quivron (CH Jolimont), Dr. Souhila Tadjer (UMC St-Pieter), Prof. Miguel D’haeseleer (VUB, Brussel, MS centrum Melsbroek) en Prof. Valérie Delvaux (CHR de la Citadelle).
Samen geven we mensen met multiple sclerose de ruimte om hun mooiste projecten te verwezenlijken!
Het Nationaal Multiple Sclerose Centrum heeft een vacature voor een Arts-specialist in de neurologie (m/v).
Multiple sclerose (MS) op kinderleeftijd is een zeldzame ziekte die in verschillende opzichten verschilt van MS bij volwassenen. MS bij kinderen is in de regel een actievere ziekte met een hogere opstootfrequentie en met meer aantasting op NMR (nucleair magnetische resonantie) van de hersenen.
Welke patiënten hebben volgens u het meeste baat bij een behandeling met Mavenclad® (cladribine-tabletten) en waarom? Prof. Sindic: “Mavenclad® is vooral geïndiceerd bij patiënten die ondanks een injecteerbare of perorale eerstelijnstherapie klinische relapsen vertonen en die bij controle na een jaar nieuwe letsels vertonen bij MRI. Bij deze patiënten is de prognose op middellange en lange termijn niet goed en is het dus wenselijk over te schakelen op een andere behandeling.”
Naar aanleiding van de 20e verjaardag van Rebif® spraken we met prof. Valérie Delvaux (CHR La Citadelle, ULiège) over haar ervaringen met de behandeling van patiënten met multiple sclerose (MS).
Professor Sindic antwoordt op drie vragen...
Tijdens een door Merck georganiseerd seminarie heeft dr. Philipp Albrecht (Düsseldorf, Duitsland) uitgelegd wat het belang is van cladribinetabletten (Mavenclad®) bij de behandeling van multipele sclerose. In deze therapie gaan werkzaamheid en eenvoud hand in hand en met maximaal 20 tabletten wordt ernaar gestreefd de patiënt minstens 4 jaar stabiel te houden.
Wij hadden een gesprek met dr. Robert Medaer, neuroloog te Hasselt, en dit naar aanleiding van de 20ste verjaardag van Rebif®.
Het centraal zenuwstelsel is het meest cholesterol bevattende orgaan bij zoogdieren. Cholesterol heeft een belangrijke rol in verscheidene neurologische functies en een verstoring in het cholesterolmetabolisme kan de progressie van neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose en de ziekte van alzheimer versnellen.
“Het is tijd voor een structurele financiering van de multidisciplinaire raadpleging (MDR) voor multiple sclerose (MS).” Neurologen uit verschillende ziekenhuizen pleiten voor een erkenning door het Riziv.
Tijdens een vergadering die Merck organiseerde, hebben we het genoegen gehad professor Herbert Schreiber (Ulm, Duitsland) te ontmoeten. Hij maakt deel uit van een netwerk van specialisten in heel Duitsland die deze ziekte en de behandeling ervan van nabij bestuderen.
Rebif®, interferon bèta-1a, bestaat 20 jaar. Professor Christian Sindic is de perfecte persoon om op onze vragen te antwoorden, aangezien hij heeft deelgenomen aan de initiële fase III-studie, PRISMS (1), die in 1994 van start ging en in 1998 werd gepubliceerd. Dankzij zijn ervaring kan hij een nieuw licht werpen op de huidige aanpak van de patiënten en hun ziekte.
Aan de oever van de Maas kwam een groep neurologen uit de streek van Namen samen om te luisteren naar de ervaring van dr. Dominique Dive (CHU Liège-ULiège), een van de Belgische specialisten die zeer actief zijn in het klinisch onderzoek naar multiple sclerose.
Charcotartropathie of neuropathische artropathie is een bekende complicatie van ernstige en langbestaande diabetes mellitus.
Het onderzoek naar de invloed van het darmmicrobioom op het ontstaan en de evolutie van multiple sclerose staat nog in de kinderschoenen. Er wordt vooral gekeken naar de interacties tussen de darmbacteriën en de cellen van het immuunsysteem. De huidige gegevens openen de weg naar toekomstige studies...
Professor Raymond Hupperts (Nederland) besprak zijn ervaringen met Mavenclad® (cladribine tabletten) uit de dagelijkse praktijk op een door Merck georganiseerde meeting.
‘Als het niet mogelijk is om te bewijzen dat het monster van Loch Ness niet bestaat, betekent dit dat het bestaat.‘ Dit is een bekende redenering, en antivaccinatiebewegingen gebruiken vaak varianten erop als argument.
Op de internationale dag voor multiple sclerose (MS) vinden vandaag/woensdag meer dan 300 evenementen in bijna 100 landen plaats. De focus ligt deze keer op de vooruitgang die al geboekt werd op vlak van onderzoek naar de chronische ziekte, maar tegelijk ook op de nood aan nog meer vooruitgang.
Aanstaande zondag 27 mei 2018 lopen de medewerkers van Merck Belgium samen met het Charcot Stichting-team de "20 km van Brussel".
In Antwerpen zijn maandag onderzoekers en clinici uit België, Spanje, Nederland en Duitsland samengekomen op een congres over multiple sclerose (MS) dat als startschot dient voor een onderzoeksproject rond een nieuwe experimentele behandeling van de aandoening.
Het landschap van MS is sinds 1994 grondig veranderd met de komst van de interferonen. Daarna werden nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld die niet meer louter ‘de schade beperken’, maar die doeltreffender, veiliger en selectiever zijn en streven naar een NEDA (No Evidence of Disease Activity). Met cladribine wordt in 47% van de gevallen een NEDA bereikt na 2 jaar. Cladribine, de eerste SIRT (Selective Immune Reconstitution Therapy), wordt discontinu toegediend. Implicaties.
Dit artikel geeft een overzicht omtrent cognitieve stimulering en het nut ervan bij het verbeteren van de geheugencapaciteit bij oudere patiënten met gezonde hersenen of beginnende tot matige cognitieve stoornissen.
Bio-informatici van de Universiteit Antwerpen hebben ontdekt dat uniek DNA in bepaalde delen van het afweersysteem volstaat voor het herkennen van indringers in het lichaam. Volgens de wetenschappers een wereldprimeur, die mee kan leiden tot het sneller ontwikkelen van vaccins of zelfs het behandelen voor auto-immuunziektes en kanker.
In the New England Journal of Medicine berichten Maristella Steri en collega’s over een TNFSF13B-variant die gepaard gaat met multiple sclerose (MS) en systemische lupus (SLE). De effecten van deze variant werden verklaard op bevolkingsniveau maar ook op cellulair en moleculair niveau.
Autonomie en empowerment zijn prioritair om de levenskwaliteit van personen met MS te bevorderen. Dat blijkt uit een gezamenlijke bevraging van de Nationale Belgische Multiple Sclerose Liga, MS-Liga Vlaanderen en de Ligue Belge de la SEP – Communauté Française in het kader van de negende Wereld MS-dag. De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld, en van duiding voorzien door prof. dr. Marie B. D’hooghe en dr. Dominique Dive, twee autoriteiten in het onderzoek naar en de behandeling van multiple sclerose.
Patiënten die aan multiple sclerose (MS) lijden, willen zoveel mogelijk zelfstandig leven. Dat blijkt uit een enquête van de Nationale Belgische Multiple Sclerose Liga en de gemeenschapsliga's. Deze patiënten verwachten ook inspraak en actieve betrokkenheid bij de behandeling van hun aandoening. Naast transparante informatie over hun ziekte, willen ze dat er ook meer gedaan wordt aan hun mobiliteitsmogelijkheden, zoals een toegankelijker openbaar vervoer.
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...