Ernstig zieken: geen toegang tot medicijnen voor zelfdoding

De Duitse federale administratieve rechtbank (Bundesverwaltungsgericht) sprak zich vandaag uit over een gewichtige kwestie: de distributie van zelfdodingsmedicijnen.

Het oordeel: ernstig zieke mensen kunnen geen aanspraak maken op medicijnen voor zelfdoding van het Federaal Instituut voor Geneesmiddelen en Medische Hulpmiddelen (BfArM). 

De toegang tot natriumpentobarbital voor zelfmoorddoeleinden blijft beperkt tot "extreme noodgevallen". Ter rechtvaardiging verwees de rechtbank naar "mogelijkheden om het eigen leven medisch te beëindigen met andere middelen". Met het verbod streeft de narcoticawet het legitieme doel na om misbruik en oneigenlijk gebruik van dodelijke verdovende middelen te voorkomen." 

Twee eisers afgewezen

De rechters in Leipzig stelden twee eisers in het ongelijk. De eerste lijdt aan arteriële hypertensie en coronaire hartziekten. Hij werd in 2015 gediagnosticeerd met stadium IV Burkitt-lymfoom en onderging chemotherapie tijdens een ziekenhuisopname van zes maanden om de ziekte volledig te elimineren.

Hij wou natriumpentobarbital thuis hebben, vooral voor het geval het lymfoom terugkwam.

De tweede eiser lijdt sinds zijn kindertijd aan multiple sclerose. Op de EDSS-schaal (Expanded Disability Status Scale), die loopt van 1 tot 10, heeft hij een ernstgraad van 8,5 en is hij verlamd in zijn armen en onder de schoudergordel. Zijn inwendige organen zijn verzwakt, wat leidt tot blaas- en darmstoornissen. Rugpijn en spasticiteit kunnen verlicht worden door medicatie. Hij heeft 24 uur per dag hulp nodig bij alle dagelijkse activiteiten.

Met hulp wil hij nu op een humane manier een einde maken aan zijn "ondraaglijke lijden".

In beide zaken bevestigden de administratieve rechtbank van Keulen en de hogere administratieve rechtbank van Noordrijn-Westfalen in Münster de negatieve beslissingen van het Federale Instituut voor Geneesmiddelen en Medische Hulpmiddelen (BfArM).Het Federale Administratieve Hof volgde dit voorbeeld vandaag in hoogste orde.

Om haar beslissing te rechtvaardigen, verwees de rechtbank naar de "realistische mogelijkheid om via een arts toegang te krijgen tot (voorgeschreven) geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden voor de uitvoering van zelfdoding". Dat gaat gepaard met hoge lasten voor degenen die willen sterven. Hier staan echter zwaarwegende publieke belangen tegenover.

"De gevaren voor het leven en de gezondheid van de bevolking door verkeerd gebruik of misbruik van het middel zijn bijzonder groot en ernstig vanwege de dodelijke werking en het gebruiksgemak," beklemtoonden de rechters in Leipzig. "Deze bijzondere gevaren zijn de keerzijde van de voordelen van het middel voor degenen met een stervenswens."

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan op het telefoonnummer 1813 terecht (zelfmoordlijn).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.