MS-Liga Vlaanderen ondersteunt personen met MS om actief te blijven na diagnose

Op vrijdag 1 september 2023 start de jaarlijkse MS-campagne. Deze campagne, waarbij vrijwilligers en personen met MS over heel Vlaanderen chocolade en koekjes verkopen ten voordele van MS-Liga Vlaanderen vzw, loopt tot eind december 2023. Het thema is deze keer ‘Actief met MS’.  Zangeres Olivia, die een mama heeft met MS, zet dit jaar mee haar schouders onder de campagne. 

In België leven er naar schatting momenteel zo’n 13.500 personen met MS (1 op 1.000). Multiple Sclerose is een ongeneeslijke chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel waarbij ontsteking leidt tot schade aan zenuwbanen en hun omhulsel (myeline). Door de aard van de ziekte worden personen met MS geconfronteerd met heel diverse (on)zichtbare symptomen en kent zowat iedereen een ander ziekteverloop. Daarom wordt MS soms ook een aandoening ‘met 1000 gezichten’ genoemd. 

Thema MS-campagne 2023: MS en tewerkstelling 

De diagnose MS heeft op het vlak van tewerkstelling vaak verstrekkende gevolgen. Door onder andere lichamelijke veranderingen, grotere vermoeibaarheid, regelmatig afwezig zijn, … kan het gebeuren dat personen met MS na verloop van tijd hun taken en verantwoordelijkheden op het werk zien veranderen of niet meer mogen opnemen.

Voor veel mensen is dit een ingrijpende ervaring aangezien een job voor een vast inkomen zorgt. Dat is belangrijk, want ‘ziek zijn kost geld’. Daarnaast vervult werk in onze samenleving ook een cruciale rol om als persoon zelfstandig te zijn, jezelf te ontplooien en sociale contacten te onderhouden of uit te breiden.     

 Uit schrik om hun job te verliezen, zijn personen met MS soms geneigd om hun diagnose zo veel mogelijk te verzwijgen. Juist daardoor komen ze in een (sociaal) isolement terecht en zorgt dit vaak ook voor een mentaal zware periode. 10 tot 15 jaar na de diagnose is slechts 25% van de personen met MS nog actief op de arbeidsmarkt. Dat is een verontrustend cijfer. 

Ondersteuning om actief te zijn met MS 

 MS-Liga Vlaanderen komt als patiëntenorganisatie op voor deze problematiek en levert extra inspanningen om personen met MS te helpen om langer aan het werk te blijven, al dan niet in een aangepaste job. Bovendien schenkt de Liga ook aandacht aan jongeren met MS wanneer zij afstuderen en op zoek gaan naar een eerste job en aan wie stopte met werken.

Iedereen kan op zijn of haar manier actief blijven in de maatschappij. Velen werken als vrijwilliger in een vereniging, een ziekenhuis of voor MS-Liga Vlaanderen. Vandaar de slogan ‘Actief met MS’ voor onze jaarlijkse MS-campagne! 

Op 1 september schiet de jaarlijkse MS-campagne van MS-Liga Vlaanderen opnieuw uit de startblokken. Tot en met 31 december 2023 zijn in heel België honderden vrijwilligers op de been om chocolade van Galler en koekjes van Jules Destrooper te verkopen. Met deze actie wil MS-Liga Vlaanderen enerzijds zo veel mogelijk mensen sensibiliseren over MS en anderzijds geld inzamelen voor haar werking.  

Dit jaar ondersteunt Olivia Trappeniers, beter bekend onder haar artiestennaam Olivia, de MS-campagne. Haar mama heeft MS en daarom begrijpt ze als geen ander wat de aandoening MS inhoudt. In een radiospot brengt Olivia een korte getuigenis over haar ervaringen met MS en doet ze een warme oproep om de MS-campagne te steunen. De radiospot is begin september te horen op Studio Brussel, MNM, Radio 1, Radio 2 en Klara. 

“Opbrengst MS-campagne is broodnodig” 

Marleen Van De Voorde, de nieuwe directeur van MS-Liga Vlaanderen, doet een warme oproep voor de MS-campagne. “We zijn als organisatie voor meer dan 80% afhankelijk van giften en legaten. De opbrengst van deze jaarlijkse actie is broodnodig en geeft ons de mogelijkheid om onze leden te blijven ondersteunen en nieuwe projecten te ontwikkelen.”  

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.