BIOMED zoekt samen met Revalidatie & MS Centrum Pelt naar therapievoorspellers voor multiple sclerose in het Europese onderzoeksproject 3TR, dat met een totale investering van 80 miljoen euro gepaard gaat. "Tijdens dit project volgen we MS-patiënten op die een therapie krijgen en zoeken we naar bepaalde stoffen in het lichaam waarmee we op voorhand kunnen voorspellen of de therapie al dan niet zal aanslaan", zegt prof. dr. Veerle Somers.
Het 3TR-project is het grootste Europese immunologische onderzoeksproject naar therapievoorspellers ooit. Zo zullen 69 partners uit 15 verschillende landen, waaronder universiteiten en onderzoeksinstellingen in ons land, samenwerken rond zeven verschillende immunologische ziektes. Het totale project loopt zeven jaar lang en heeft een b udget van maar liefst 80 miljoen euro.
BIOMED zal werken binnen het onderzoek naar multiple sclerose. Bedoeling is om aan de hand van zogenaamde biomerkers sneller en beter te kunnen voorspellen welke - vaak dure - therapieën zullen aanslaan bij een patiënt, want niet iedere therapie slaagt bij iedere patiënt. Alle onderzoekspartners zullen tijdens dit project gebruik kunnen maken van klinische data en stalen van meer dan 50.000 patiënten uit heel Europa.
Samen met neurologen van het Revalidatie & MS Centrum Pelt zullen de onderzoekers van UHasselt patiënten rekruteren en gedurende lange tijd opvolgen. Die patiënten worden behandeld met eerstelijnstherapieën voor MS, waardoor de onderzoekers stalen kunnen afnemen om zo op zoek te gaan naar biomerkers.
"Voor BIOMED is het de eerste keer dat we in zo een groot Europees onderzoeksproject kunnen stappen", zegt prof. dr. Veerle Somers, projectleidster voor UHasselt. "Met dit project hopen we belangrijke stappen te zetten naar gepersonaliseerde geneeskunde."
De stalen die BIOMED zal afnemen bij MS-patiënten zullen volgens vaste procedures verzameld worden, op precies dezelfde manier als andere partnerinstellingen uit heel Europa deze zullen verzamelen. Daarna worden alle stalen samengebracht in een groot gecentraliseerd data-platform. "Op die manier zullen onderzoekers op heel grote schaal analyses kunnen uitvoeren en nog beter gelijkenissen of verschillen kunnen ontdekken bij patiënten waarbij de therapie al dan niet aanslaat", legt dr. Judith Fraussen van BIOMED uit.
Bij Revalidatie & MS Centrum Pelt weet men momenteel niet van tevoren of de behandeling wel of niet zal werken voor de individuele patiënt. De keuze voor een medicatie wordt nu voornamelijk gemaakt op basis van gegevens uit de wetenschappelijke literatuur. Die gegevens worden verkregen in grote groepen MS-patiënten.
"Dit project zal een enorme bijdrage leveren aan een betere zorg voor mensen met MS omdat de keuze tussen de beschikbare behandelingen beperkt kan worden en er gezocht wordt naar de medicatie die zeer specifiek geschikt is voor de individuele patiënt", zegt Veronica Popescu, MS-neuroloog. "Zo zullen we sneller een remissie van de ziekte kunnen bereiken, en dat met minder nevenwerkingen en ongemakken voor de patiënt."