Gala-avond ten voordele van MS-onderzoek

UAntwerpen en Opera Ballet Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor een gala-avond op 2 mei ten voordele van beloftevol nieuw MS-onderzoek. Nieuwe celtherapie kan immers een boost betekenen in de strijd tegen MS.
Alleen al in Vlaanderen zijn er meer dan 6.500 MS-patiënten. Volledige genezing is momenteel niet mogelijk, de ziekte heeft een levenslange impact op de patiënt.
 “Vandaag zijn er enkele behandelingsmogelijkheden om de symptomen te beheersen en de voortgang van de ziekte te vertragen”, vertelt prof. Nathalie Cools (UAntwerpen). “Deze behandelingen bestrijden vaak alleen de symptomen, de fundamentele oorzaak van de ziekte kunnen we nog niet aanpakken. In Antwerpen zetten we al jaren in op wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte, en we hebben al belangrijke stappen vooruitgezet.”
 
Nieuwe beloftevolle therapie
De voorbije jaren voerden Cools en collega’s een eerste studie uit naar een nieuwe celtherapie. Die richt zich op de schadelijke immuunreacties die MS veroorzaken. Het licht staat nu op groen voor een volgende stap in de ontwikkeling van de therapie: er start een klinische studie fase 2 om de celtherapie op basis van zogenaamde tolerogene dendritische cellen te testen bij 24 patiënten in België en Spanje 

Wetenschappelijk onderzoek kost echter handenvol geld. Om het onderzoek een stevige duw in de rug te geven organiseert de Universiteit Antwerpen op donderdag 2 mei een benefietgala. “Dat doen we samen met Opera Ballet Vlaanderen en het Universiteitsfonds Antwerpen”, zegt initiatiefnemer Mats Van Delen. “In Opera Antwerpen zorgen we voor een afwisselende en uitermate boeiende avond. Natuurlijk zal er muziek zijn: twee zangers van het Jong Ensemble zingen enkele aria’s uit onder meer Madama Butterfly. Tussendoor nemen mensen met MS het woord: zij zullen vertellen over de impact die de diagnose heeft op het leven van de patiënt en op dat van hun families.”
 
Eén ticket = één dag onderzoek
Ook het wetenschappelijk onderzoek en de nieuwe veelbelovende celtherapie komen aan bod. Van Delen: “Nic Balthazar praat de avond aan elkaar. We veilen ook een kunstwerk van MS-patiënte Annick Zinzen. Ambassadeur van deze gala-avond is ondernemer Luc Van Thillo, de voorzitter van voetbalclub Lierse. Hij leeft al vijftien jaar met MS en schreef er een boek over. Met dit initiatief willen we alle MS-patiënten ook een hart onder de riem steken: we laten hen niet in de kou staan.”
Een ticket voor de gala-avond kost 82 euro. Dat getal is niet zomaar gekozen: het bedrag komt overeen met de kost van één dag werkingsmiddelen voor wetenschappelijk onderzoek. Per verkocht ticket kan er één dag aan onderzoek naar MS gedaan worden. De galavoorstelling wordt voorafgegaan door een diner, verzorgd door restaurant Jerom. Een combiticket gala en diner kost 250 euro.
 
Info en tickets zijn hier ter krijgen
 
Financieel steunen via een losse gift is ook mogelijk. Dat kan via het rekeningnummer van het Universiteitsfonds Antwerpen (BE42 7310 4624 7854) met de vermelding ‘ARIA for MS’. Giften vanaf 40 euro geven recht op een fiscaal attest. Wie 100 euro schenkt, betaalt eigenlijk maar 55.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.